Betekenis 1 van Economie
In het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen het vak Economie kiezen. Dit vak beperkt zich echter tot het terrein van de algemene economie.
Dat wil zeggen dat onderwerpen zoals de inflatie, de overheidsbegroting en het interna-tionale geldwezen in behandeling komen.
Betekenis 2 van Economie
Op de universiteit staat de opleiding Economie voor een brede vorming in algemene economie en bedrijfseconomie.
Men worstelt wat met deze indeling, omdat het niet aansluit op de verwachting van de leerlingen uit het VWO die naar de universiteit komen. Maar Economie is daar echt de verzamelnaam voor beide hoofdrichtingen binnen de economische wetenschap.
Betekenis 3 van Economie
Opvallend is echter dat in de krant en op het journaal de term Economie gebruikt wordt als aanduiding voor bedrijfseconomische onder-werpen.
Een nieuwslezer bespreekt de afname van de koopkracht, de bezuinigingen bij de overheid en de eurocrisis, om vervolgens te zeggen: "En dan volgt nu het economische nieuws". Vervolgens komen verhalen over winsten of verliezen bij bedrijven.
|
|
Betekenis 1 van Bedrijfseconomie
De bedrijfseconomie is een onderdeel van de economische wetenschap en richt zich op alles wat met het bedrijfsleven te maken heeft.
In deze zin vallen alle vakken, zoals marketing, financiering, boekhouden, accountancy, kosten-calculatie, etc. onder deze term.
Betekenis 2 van Bedrijfseconomie
Binnen het hoger onderwijs kan Bedrijfseconomie de naam zijn van een opleiding, naast andere opleidingen. Het gaat dan om een combinatie van vakken die samen de opleiding vormen.
In deze betekenis kan Bedrijfseconomie naast Commerciële Economie, MER of Accoutancy staan. Het is dan een soort restcategorie en bevat van alle bedrijfseconomische vakken een beetje.
Betekenis 3 van Bedrijfseconomie
Tot slot kan Bedrijfseconomie ook een vak zijn. Een vak dat op grond van historische redenen een inhoud heeft waarin interne en externe verslag-geving centraal staan.
Bij de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie is Bedrijfseconomie een vak naast Boekhouden en Statistiek. Nu valt boekhouden dus buiten de Bedrijfseconomie. Bij de opleiding Bedrijfs-economie maakt boekhouden wel onderdeel uit van de Bedrijfseconomie.
|